duminică, 12 aprilie 2009

Bittner, Petrache, Cocos si Popoviciu se bat sa cante prohodul Pietei Obor 27-08-2007

Bittner, Petrache, Cocos si Popoviciu se bat sa cante prohodul Pietei Obor
27-08-2007
galerie foto Galerie Foto stiri din aceeasi categorie Stiri din aceeasi Categorie

* Concluzia Corpului de Control al MAI: Conducerea Politiei Capitalei stia de iminenta scandalului de la Mall Plaza, dar nu a luat masuri | VEZI FILMELE
* Baneasa Investments SA recunoaste ca a donat parcele catre Primaria Capitalei pentru a se face lucrari de infrastructura pe banii Bancii Mondiale
* Lucrarile de infrastructura din Baneasa, stopate din cauza scandalului «Popoviciu-DGIPI»

Doua dintre cele mai influente grupuri de interese de pe piata imobiliara a Capitalei se pregatesc de confruntare pentru terenurile din zona Bucur Obor. Proiectul mall-ului pentru care urmeaza sa fie sacrificate piata si Halele Obor, parcul Pasarari si terenuri private este coordonat de grupul lui Puiu Popoviciu. In afara de comerciantii din piata si multii locuitori ai cartierului care se opun demolarilor, proiectul este torpilat si de grupul Bittner - Cocos - Petrache, care a pus ochii, la råndul sau, pe teren.

Pentru a-si asigura prioritatea si a fructifica relatiile „locale“, grupul lui Popoviciu a propus modificarea contractului de parteneriat public-privat pe care l-a incheiat cu autoritatile sectorului 2, astfel incåt sa ia terenul in folosinta imediat. Desi contractul este contestat in instanta si exista litigii pe proprietate, Neculai Ontanu si consilierii locali au executat „intocmai si la timp“ cererile. Prin urmare, comerciantii au fost notificati ca Piata Obor va fi inchisa in cel mai scurt timp, „pentru modernizare“.

Urmeaza miscarea grupului Bittner - Cocos - Petrache, care are „spatele“ asigurat la Primaria Generala, proprietarul terenului. Acestia au infiintat, prin intermediari, SC Parcaj Subteran Bucur-Obor SRL cu o zi inainte ca existenta proiectului de parking subteran sa fie anuntata de PMB. Cele doua proiecte, parkingul si mall-ul se suprapun in teren. Este de asteptat fie o confruntare dura, fie o intelegere profitabila pentru ambele grupuri de „baieti destepti“, dar pagubitoare pentru cetateni si patrimoniul national.

Administratia Locala a sectorului 2 din Bucuresti a devenit o simpla unealta in mainile „baietilor destepti“ care au decis sa rada piata si Halele Obor de pe harta capitalei. O scrisoare prin care societatile investitoare (in spatele carora se ascund nume ca Puiu Popoviciu) cereau modificarea contractului de parteneriat public – privat, incheiat cu Consiliul local al sectorului 2, a avut ca rezultat supunerea prompta si neconditionata a primarului Neculai Ontanu, a Administratiei Pietelor Sector 2 si a consilierilor locali. Acestia au votat o hotarare de Consiliu local, prin care aproba modificarea contractului exact asa cum doresc „investitorii“. Obedienta unor alesi fata de un grup de afaceristi pentru care interesul public este doar o vorba goala nu este insa decat varful aisbergului. Trecand peste faptul ca s-a modificat un contract incheiat in baza unui sir de ilegalitati (nenumarate acte false, legi si ordonante care erau abrogate cånd au fost invocate ca temei legal, hotarari de CL lovite de nulitate, etc), ca exista litigii in instanta, legate de terenurile prevazute in contract, ca se ignora interesul public al cetatenilor sectorului 2 si ai capitalei, principalul scop al modificarilor cerute de „investitori“ este unul major: asigurarea unei pozitii de forta in zona, pentru a descuraja alti „rechini“ interesati si distrugerea oricarei opozitii fata de proiectul de demolare a Pietei Obor, a halelor si a Parcului Pasarari si de construire a unui mall.

Principala cerinta din scrisoarea „investitorilor“ este aceea de a le fi pus la dispozitie, inainte de termenul prevazut initial in contract, terenul pe care intentioneaza sa-si dezvolte proiectul. „Existenta litigiilor aflate pe rolul instantelor, lipsa avizelor PUZ si interesele celorlalti proprietari din vecinatatea proiectului, creeaza o serie de preconditionari cu final incert, care trebuie solutionate intr-o perioada cat mai scurta de timp“, se arata in scrisoarea semnata de coordonatorul proiectului, Lucian Hoanca, candva un apropiat al primarului general, Adriean Videanu. Solutia livrata de acelasi personaj este simpla: „Autoritatea sa transmita investitorului terenul cu mentionarea restrictiilor de folosire pana la solutionarea problemelor legate de proiectul PMB (proiect privind construirea unui parcaj subteran la Bucur Obor, asupra caruia vom reveni, n. red.). Pentru a se conforma contractului, predarea partiala a terenului se va face inainte de DATA EFECTIV~ (inainte de indeplinirea conditiilor suspensive prev. la art. 5 din contract – n.red.), urmand ca aceasta sa fie constatata in momentul in care investitorul poate avea folosinta exclusiva si netulburata a intregului teren“. In limbaj profan „ Dati-ne terenul sa ne apucam de treaba si vedem noi mai tarziu cum rezolvam cu litigiile si alte probleme. O sa-i punem in fata faptului implinit“.

In acealasi limbaj „subtil“, Lucian Hoanca enumera si avantajele acestei modificari a contractului: „Declansarea proiectului inaintea solutionarii tuturor problemelor legate de teren“ si „In acelasi timp, acest tip de abordare (scoaterea comerciantilor, care se opun proiectului, din Piata Obor– n. red.), ar permite stingerea unor stari conflictuale din zona, in legatura cu viitorul comercial al acesteia, intr-un termen mult mai scurt, ceea ce va favoriza realizarea lucrarilor mai complicate si de mai mare anvergura din zona adiacenta pietei (construirea mall-ului si a parcarii, demolarea Halelor Obor, distrugerea parcului Pasarari - n.red.)“. Practic, in urma acestei modificari de contract, „investitorii“ pot trece imediat la demolarea actualei piete, care este „campul de lupta“ al celor care se opun proiectului si pot incepe lucrarile preliminare pentru mall, astfel incat sa dobandeasca un avantaj important, al ocuparii terenului, in fata competitorilor si a celor care reclama dreptul de proprietate pe o parte din acesta.

Clientul plateste, clientul comanda
Atat consilierii locali, cat si primarul Neculai Ontanu, in calitatea lor de alesi, ar fi trebuit sa urmareasca interesul public. Teoretic. Practic, acestia au ales sa se faca pres la picioarele „investitorilor“ si sa accepte, fara discutii, toate propunerile de modificare a contractului, asa cum au fost cerute de Lucian Hoanca. La propunerea primarului Ontanu, consilierii au votat Hotararea CL nr.117/2007, prin care aprobau toate modificarile cerute de investitor.
Hotararea a avut o expunere de motive, facuta de Ontanu. Mai precis, semnata de primar, pentru ca expunerea de motive este aproape identica atat cu raportul de specialitate, intocmit de Administratia Pietelor Sector 2 si semnata de celebrul deja „DIP de la 2“ – directorul si consilierul local incompatibil Daniel Ion Popescu, cat si cu raportul Directiei Juridice din primarie, semnat de directorul Elena Nita. Toate cele trei documente contin o fraza-cheie: „Avand in vedere cele aratate mai sus (cererile de modificare, asa cum au fost formulate de Lucian Hoanca, n. red.), consideram ca motivatiile care stau la baza acestor modificari sunt pertinente si necesare“. Singurul argument adus de toti cei trei semnatari este acela ca nu se va intrerupe activitatea pietei, aceasta urmand sa functioneze in „locatia provizorie“, chiar si cand e vorba de chestiuni grave, cum ar fi faptul ca „investitorilor“ li se ofera garantii suplimentare, pe seama proprietatii publice.

Efectul imediat al HCL 117/2007 a fost notificarea nominala a tuturor comerciantilor din Piata Obor, de catre Administratia Pietelor sector 2, care le solicita acestora sa evacueze spatiile comerciale si sa elibereze terenul din piata, datorita „punerii in aplicare a proiectului de modernizare a Pietei Obor prin parteneriat public-privat“. Practic, in cursul acestei saptamanii probabil, Piata Obor va inceta sa existe.

Interese majore si batalii subterane
O alta modificare ceruta de oamenii care sunt in spatele lui Lucian Hoanca se refera la acordarea unor garantii ipotecare extinse de catre administratia locala, in cazul cand proiectul dupa realizare nu va putea fi exploatat de catre cei care l-au initiat. Teama cea mare a „investitorilor“ este legata de faptul ca terenul pe care vor sa dezvolte proiectul nu este domeniul privat al sectorului 2, ci are calitate de domeniu public, fiind in proprietatea municipiului Bucuresti, deci „stapanit“ de Primaria capitalei. Prin urmare, acestia au cerut asigurari suplimentare ca vor fi despagubiti din bani publici, in caz de „risc legislativ“. In formularea „investitorilor“, „riscul legislativ“ este legat de posibila decizie a administratiei locale (probabil dupa alegeri, cand s-ar putea modifica atat componenta Consiliului local, cat si primarul) sau a Primriei Bucuresti, de a instraina catre o terta parte terenul sau Complexul Obor (mall-ul), astfel incat „investitorii“ sa nu-l mai poata folosi, ori aparitia sau aplicarea, dupa finalizarea proiectului, a unor norme legale care sa duca la acelasi rezultat. Un asemenea act aplicabil este chiar Constitutia Romaniei, care interzice ca terenurile din domeniul public sa fie date in folosinta gratuita unor investitori privati, asa cum prevede contractul de parteneriat public-privat pentru modernizarea Pietei Obor.

Teama „investitorilor“ nu este nejustificata. In afara de litigiile cu propietarii privati ai unei parti a terenului si a conditiilor ilegale in care a fost incheiat contractul de parteneriat (despre care «Gardianul» a scris in mai multe materiale), in schema exista si alti „rechini“, care au avantajul de a fi conectati la Primaria Bucuresti si la Consiliul General al capitalei, propietarul terenului, nu doar la sectorul 2, al caror edili sunt doar administratorii acestuia. Asa cum chiar Lucian Hoanca afirma in scrisoare, exista un proiect al PMB, privind construirea unui urias parking subteran la Bucur Obor. Proiectul PMB se suprapune, in mare parte, cu cel al „investitorilor“ agreati de Ontanu & Co. Prin urmare, o pozitie de forta, obtinuta prin instalarea rapida pe teren a „investitorilor“ poate sa fie un argument puternic in disputa cu „baietii lui Videanu“.

Cine este concurenta?
Pentru investitorii reprezentati de Lucian Hoanca, Frontul Negustoresc Obor, principalul opozant al proiectului de distrugere a pietei si Halelor Obor, ca si foarte multii cetateni care s-au declarat si ei impotriva, nu reprezinta un inamic prea periculos. Cu ajutorul primarului Ontanu, a consilierilor locali si a Politiei Comunitare, comerciantii si cetatenii pot fi tinuti la respect, cred, probabil, Hoanca & Co. La fel se intampla si cu actiunile in justitie, unde s-a ajuns ca un proces in care se cere suspendarea si anularea Hotararii de Consiliu local nr.131/2006 (prin care s-a aprobat contractul de parteneriat public-privat pentru modernizarea Pietei Obor), sa fie la a opta infatisare, fara sa se discute pe fond, desi este vorba de contencios administrativ, iar probele sunt zdrobitoare.

Cu adevarat periculosi sunt considerati insa, se pare, competitorii cu parkingul subteran. «Gardianul» scria, la mijlocul lunii aprilie 2007, despre faptul ca, pe data de 01.11.2006, la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), se inregistrase o societate comerciala „Parcaj Subteran Bucur-Obor“. Abia a doua zi, in 2.11.2006, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis Hotarârea nr. 273 privind indicii tehnico-economici ai constructiei unui numar de 14 parcari, inclusiv cea de la Bucur Obor. SC Parcaj Subteran Bucur-Obor SRL ii are asociati pe Radu Viorel Jianu (cu 83,33 % din actiuni) si pe Steluta Lucov (cu 16,7% din actiuni). Cei doi fac parte din grupul de afaceri coordonat de Alexandru Bittner si Dorin Cocos, sotul fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea. Radu Viorel Jianu este asociat intr-o alta societate de profil, impreuna cu aceeasi Steluta Lucov, respectiv SC Parcaj Subteran Intercontinental SRL. Jianu mai este actionar in firmele „Midas Constructii 2000 SRL“, firma pe care o si administreaza, „Hotel Venetia SRL“, „Hotel Venetia Co SRL“, „Intertrade Distributie Produse Alimentare SRL“, „RFD Jurilovca K.A. SRL“ – societate apartinând lui Bittner, si mai detine functia de administrator la binecunoscuta firma „DALLI EXIM SA“, care implica numele lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. Celalalt actionar al firmei care vrea parcarea de la Obor, Steluta Lucov, este sotia lui Mihnea Gabriel Lucov, actionar la Dalli. Ea detine parti sociale in „SC Parcaj Subteran Intercontinental“ si ocupa functia de administrator la firmele „Special Agrement SRL“, „Orion Oil Group“, „Alfa Invest Grup SRL“, „Penta Invest SRL“, „Tetra Invest SRL“ si „Gama Invest International SRL“ - toate facând parte din grupul de afaceri patronat fie direct, fie din umbra de gruparea Bittner-Petrache-Cocos.

Prin urmare, batalia pentru terenurile de la Obor se anunta dura, iar interventiile politice si administrative, de la nivelul Primariei Generale si a Primariei sectorului 2 vor fi, cu siguranta, numeroase. Mai putin in cazul in care „rechinii“ vor ajunge la o intelegere, asa cum sugereaza chiar Lucian Hoanca in scrisoarea sa catre Consliul local sector 2. caz in care vor pierde doar cetatenii din Bucuresti, in special cei din „parohia“ lui Ontanu. Si patrimoniul national.
Adrian Horincar

Niciun comentariu: