sâmbătă, 18 aprilie 2009

Cum i-a suflat grupul Cocos-Bittner o pomana imobiliara lui Puiu Popoviciu

O fundatie pregatita pentru un imobil de cel putin 10 etaje a aparut, de o jumatate de an, in zona de nord a parcului Herastrau.

Nu doar fundatia pe care ar urma sa fie cladit hotelul pare sa fie ilegala, ci intreaga afacere prin care 6,2 hectare au fost preluate de la Biroul de Turism si Tineret (BTT) de catre firma privata Domino 94 Impex.

Cine sunt cei care detin acesta firma? Nimeni altii decat Bartolomeu Finis si grupul de afaceristi Dorin Cocos - Adrian Petrache- Alexandru Bittner, informeaza vot.ro.

Contractul de vanzare-cumparare incheiat in 2000, dupa ce facuse obiectul unei asocieri in participatiune, arata ca Finis a achizitionat terenul cu mai mult de 40 de ori sub pretul mediu al pietei de atunci.

Astfel, pretul total pe care firma Domino 94 Impex l-a platit pentru acest teren a fost de doar 1,44 milioane de dolari, adica 23 de dolari/mp, la nivelul anului 2003. La acel moment, pretul mediu in zona se apropia de 1.000 de dolari/mp. Paguba se ridica, in acest fel, la peste 40 de milioane de dolari.

Aprobarea vanzarii de catre AGA a avut loc dupa ce afacerea era anchetata deja de catre procurori si facea obiectul unui dosar penal care-l viza pe fostul sef al societatii de stat, Liviu Vaclea, pentru abuz de serviciu.

Vaclea a preferat firma lui Finis pentru asociere, in dauna societatii Tatika Investment Ltd, controlata de omul de afaceri Puiu Popoviciu, actionarul Baneasa Investment. Ulterior, in anul 2000, Vaclea a aprobat vanzarea ilegala a terenului aferent bazei sportive, fara o reevaluare a terenului si fara ca societatea lui Finis sa aiba activitati in turism cum prevedea legea.

Bartolomeu Finis si partenerii sai de afaceri si-au mutat mai multe afaceri pe terenul din Herastrau, intabulat la adresa soseaua Nordului nr. 7-9.

La aceasta adresa, pe langa compania Domino si-au mai mutat sediul firmele Finn Club SRL, Mbm Real Proxima SRL, Taifun Service SRL si Trei Cocosi - Complex International SRL, controlate de Finis si gruparea Cocos-Bittner-Petrache.

Niciun comentariu: